top

VÅRA KOR

gopi

Gopi

Gopi är Lalitas dotter vilket kanske inte är så uppenbart eftersom de inte är särskilt lika, vilket är typiskt för vänekorna. Den genetiska spridningen är så stor att man inte kan ha någon aning om vem som är släkt med vem. De kommer i alla storlekar och färger helt enkelt.

bhima

Bhima

Bhima är Gopis son och även han alltså av vänekorasen. Han är lätt att känna igen då han är nästan helt vit så när som på nosen och öronen som är doppade i choklad. Bhima föddes 2012.

demjan

Demjan

Demjan , är en av våra vuxna oxar, han kommer från Norge och är av rasen fjordfä även kallad ödhumla som är en gammal norsk koras som man haft i bergen då de är små, lätta, smidiga och asketiska. Demjan är mörkgråbrun och har stora, imponerande horn.

sebastian

Sebastian

Sebastian är Demjans kompis, även han är från Norge, men av en annan utrotningshotad ras som kallas dölefä eller gudbrandalsko. Sebastian är ljusbrun och även han har stora och vassa horn.

dhavali

Dhavali

Dhavali är Lilas lilla dotter och föddes 2012. Hon är väldigt lik sin mamma, nästan helt vit, men hon har några ljusbruna fläckar här och där och än så länge är hon ju lite mindre än mamma.

Lalita

Lalita

Lalita kom till oss från Vingåker när hon var dräktig, hon är född 2007. Hon är av den ovanliga rasen väneko som är en utrotningshotad gammal svensk ras med horn. Traditionellt har väne varit en hushållsko och oxarna av rasen har varit populära. Lalita är en lite mer kultiverad varelse, trippar fram på lätta steg. Hon är vit och svart. Lalita är mamma till Gopi.

Lila

Lila

Lila är vår helvita fjällnära ko och kom till oss från Skansen där flera av hennes släktingar bor och bott. Vi råkade se en annons där personalen på Skansen sökte ett nytt hem till henne och de önskade att det skulle vara någon som inte skulle äta upp henne utan låta henne leva. Så då tänkte vi att hon nog kunde trivas på Almvik. Lila är född 2008.

Vraja

Vraja

Vraja är vår äldsta ko, hon är född 1996, SRB och kommer från Skillebyholm i Ytterjärna. Vraja har tjusiga, böjda och vassa horn och har kastanjebrun, glansig päls. Vraja började nyligen till vår stora överraskning ge mjölk igen fast hon inte haft en kalv alls under den tid hon bott på Almvik. Hon kom hit 2003 så det är ju ett tag!

Shiva

Shiva

Shiva föddes 2007 och är son till Sita (SRB) och har en pappa som är jersey. Kanske därav hans speciella temperament (jerseytjurar är kända för sin busiga natur). Shiva kan kännas igen på att han är helt rödbrun i färgen förutom sin vita fläck som sitter mitt i hans yviga kalufs i pannan.

Bhumi

Bhumi

Bhumi är född 2002 och kom också till oss genom vår vän Anders försorg. Hon skulle slaktas för att de på bondgården hon bodde på inte lyckades få henne dräktig. Bhumi är röd och vit-spräcklig av SRB och har stora, runda ögon. Bhumi gillar att bestämma och bor med pojkarna där hon tycks trivas bäst.


iskcon