top

VÅRA KOR

Här följer en presentation av korna på Almvik. Vi har genom åren samlat på oss kor av flera olika raser.
Några av dem är sällsynta och utrotningshotade gamla lantraser.

Lalita gopi bhima

Lalita

Lalita kom till oss från Vingåker när hon var dräktig, hon är född 2007. Hon är av den ovanliga rasen väneko som är en utrotningshotad gammal svensk ras med horn. Traditionellt har väne varit en hushållsko och oxarna av rasen har varit populära. Lalita är en lite mer kultiverad varelse, trippar fram på lätta steg. Hon är vit och svart. Lalita är mamma till Gopi.

Gopi

Gopi är Lalitas dotter vilket kanske inte är så uppenbart eftersom de inte är särskilt lika, vilket är typiskt för vänekorna. Den genetiska spridningen är så stor att man inte kan ha någon aning om vem som är släkt med vem. De kommer i alla storlekar och färger helt enkelt.

Bhima

Bhima är Gopis son och även han alltså av vänekorasen. Han är lätt att känna igen då han är nästan helt vit så när som på nosen och öronen som är doppade i choklad. Bhima föddes 2012.

Lalita demjan sebastian

Lakshmi

Lakshmi är född 2012 och är liksom Gopi dotter till Lalita. Hon är svart-vit brokig som sin mamma. Av alla våra kor är hon den som ger ifrån sig mest ljud. Somliga av hennes ljud är ganska ovanliga. Hon uppskattar mycket att bli klappad och ompysslad av besökare.

Demjan

Demjan är en av våra vuxna oxar. Han kommer från Norge och är av rasen fjordfä, även kallad ödhumla, som är en gammal norsk koras som man haft i bergen då de är små, lätta, smidiga och asketiska. Demjan är mörkgråbrun och har stora, imponerande horn. Han är den som står högst i rang bland oxarna.

Sebastian

Sebastian kommer liksom Demjan från Norge, men är av en annan utrotningshotad ras som kallas dölefä eller gudbrandalsko. Sebastian är ljusbrun och även han har stora och vassa horn. Han är väldigt lugn och snäll.

Lalita

Dhavali

Dhavali är Lilas lilla dotter och föddes 2012. Hon är väldigt lik sin mamma, nästan helt vit, men hon har några ljusbruna fläckar här och där. Hon är inte lika godmodig som sin mor.

Vraja

Vraja är vår äldsta ko, hon är född 1996, av rasen SRB (svensk rödbrokig boskap) och kommer från Skillebyholm i Ytterjärna. Vraja har tjusiga, böjda och vassa horn och har kastanjebrun, glansig päls. Vraja började till vår stora överraskning ge mjölk igen fast hon inte haft någon kalv alls under den tid hon bott på Almvik. Hon kom hit 2003 så det är ju ett tag!

Bhumi

Bhumi är född 2002 och kom till oss genom vår vän Anders försorg. Hon skulle slaktas för att man inte lyckades få henne dräktig. Bhumi är röd och vit-spräcklig, av SRB och har stora, runda ögon. Bhumi gillar att bestämma.

sita shiva nandi

Sita

Sita föddes år 2004 och är av rasen SRB. Hon är mamma till Shiva. Hon ser lite roligt ut eftersom hennes horn pekar åt två olika håll. Hon är lite vild till sin natur och av alla våra kor är det endast med henne man måste vara lite på sin vakt.

Shiva

Shiva föddes 2007 och är son till Sita (SRB) och har en pappa som är jersey. Kanske därav hans speciella temperament (jerseytjurar är kända för sin busiga natur). Shiva kan kännas igen på att han är helt rödbrun i färgen förutom sin vita fläck som sitter mitt i hans yviga kalufs i pannan.

Nandi

Nandi är vår yngsta oxe, född 2015. Även han är av rasen SRB. Hans päls är mörkt rödbrun och han är den största av våra oxar. Han har en livlig och lekfull natur och går bra ihop med Bhima.


iskcon